Voor wandel.nl ga ik regelmatig op pad door het hele land. In verschillende blogseries komen vele gebieden en wandelroutes aan bod.
Op safari in Nederland
Ik ga regelmatig met mijn dochter Agnes op avontuur in de Nederlandse natuur. Als auteur van het boek De spannendste wandelroutes met kinderen neemt ik je graag mee op safari in Nederland. Ontdek de unieke en avontuurlijke natuur in eigen land, waarbij je (klein)kinderen zich absoluut geen moment vervelen. Enne, mijn wandeltips zijn minstens zo leuk voor volwassen kinderen!
Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad is altijd leuk, vind ik. Juist nu er nog net geen bladeren aan de bomen zitten, kunnen we dieren extra goed spotten. In dit gebied is altijd iets te zien, zoals wilde zwijnen, wisenten en otters.
Het is goed om te weten dat Natuurpark Lelystad geen dierentuin is. In het park is genoeg ruimte om de dieren zo natuurlijk en wild mogelijk te laten leven. We gaan dus écht op safari, en een waarschuwing vooraf: bij een safari geldt altijd dat de dieren bepalen of je ze ziet. Zet je speurneus dus maar op!
Lees de hele blog over Natuurpark Lelystad op het wandelplatform Wandel.nl.
Carnisse Grienden
Ooit het land van de griendwerkers, nu het domein van zeldzame planten, varens, omgevallen bomen en weelderige lianen. In de Carnisse Grienden waan je je in de jungle. Alleen al dat woord is genoeg om welk kind dan ook in de startblokken te krijgen. Hier in de delta van Nederland vinden we vele hectares aan wilgenbossen. Deze bossen, die met hun voeten in het water, staan noemen we grienden. We maken ons klaar voor een avontuur in dit stukje oer-Hollandse natuur.
Lees de hele blog over de Carnisse Grienden op het wandelplatform Wandel.nl.
Wildrijk
In de lente vind ik het altijd heerlijk om naar een bos te gaan met veel bloemen. De geur en de kleuren maken mij superblij en de winterdip ben ik dan meteen vergeten. Dit keer gaan we naar Wildrijk, een oud landgoed in de Kop van Noord-Holland. Hier krijgt het bos in de lente een blauwe deken van de wilde hyacint.
Lees de hele blog over Wildrijk op het wandelplatform Wandel.nl.
Maaspark Ooijen-Wanssum
Stapstenen in het water, dat is iets waar kinderen altijd blij van worden. Dat komt goed uit, want vandaag staat Maaspark Ooijen-Wanssum op het programma. Agnes neemt vandaag vriendinnetje Sanne mee. Gegarandeerd plezier voor twee. Ik nam ze samen mee op ‘wandelsafari’ in dit prachtige verdronken bos.
Lees de hele blog over Maaspark Ooijen-Wanssum op het wandelplatform Wandel.nl.
Moerputten
Bruggen heb je in vele soorten en maten. Toch wordt dochter Agnes altijd blij als ze weet dat we vlonderpaden gaan tegenkomen. De gele route in het gebied de Moerputten is een echte bruggenroute. Je gaat niet alleen over vlonderbruggen, maar ook nog eens over een oude spoorbrug. Vergeet trouwens niet om je heen te kijken, want de Moerputten is ook een waar vlinderparadijs!
Lees de hele blog over de Moerputten ophet wandelplatform Wandel.nl.
Niebroekerpad-Kids
Een ‘hidden gem’, zo kun je Nijbroek en omgeving zeker benoemen. Met de Veluwe om de hoek laten veel mensen deze omgeving links liggen en dat is eeuwig zonde! Toegegeven, ik had er ook niet echt een voorstelling bij, maar het Niebroekerpad Kids bleek een zeer aangename verrassing. Belangrijker nog: onze dochter vond het geweldig!
Lees de hele blog over het Niebroekerpad-Kids op het wandelplatform Wandel.nl.
Wandelen in de IJstijd
In de tweede blogreeks voor Wandel.nl ga ik op avontuur in de Nederlandse natuur. In de Wandelen in de ijstijd neem ik je mee naar wonderlijke oer-natuur in de buurt!
Amerongse bos
De herfst kun je toch niet beter beleven dan in een bos en dan eentje met lekker veel paddenstoelen voor een op en top herfstgevoel. De Utrechtse Heuvelrug is daar een uitstekende plek voor. Rond Amerongen heb je veel bossen en afwisselende landschappen. Goed voor een optimale heuvelrug- en natuurbeleving.
Lees de hele blog over het Amerongse bos op het wandelplatform Wandel.nl.
Kootwijkerzand
Bijna geen landschap doet sterker aan de ijstijd denken dan een stuifzandgebied. Vooral als het landschap knispert van de vrieskou, krijg je op het Kootwijkerzand – het grootste stuifzandgebied van Europa – een echte ijstijdervaring. Vorig jaar lag er sneeuw en beleefde ik hier een geweldig wandelavontuur.
Lees de hele blog over het Kootwijkerzand op het wandelplatform Wandel.nl.
Landgoed de Hamert
Natte vennen, droge heide en stuifduinen wisselen elkaar af op Landgoed De Hamert in Noord-Limburg. Onze blogger Ellen Luijks ontdekt hier fascinerende oer-natuur zoals een van de grootste grafheuvels van het land en paraboolduinen. Onderweg komt ze ook nog interessante restanten uit de Tweede Wereldoorlog tegen.
Lees de hele blog over Landgoed de Hamert op het wandelplatform Wandel.nl.
Uddelermeer
ingoruïnes vormen mooie zichtbare relicten van de ijstijd. Daarbij moet je niet denken aan een gebouw, maar aan een meer of ven. Pingo’s komen vooral voor in Drenthe, maar ik kies ervoor te gaan wandelen bij de grootste pingoruïne van Nederland: het Uddelermeer op de Veluwe.
Lees de hele blog over het Uddelermeer op het wandelplatform Wandel.nl.
De hunebedden van Borger
In de serie ‘Wandelen in de ijstijd’ kan een wandeling langs hunebedden niet ontbreken. Hunebedden zijn de meest tastbare overblijfselen uit de ijstijd. Ze hebben iets magisch. Wandelend langs deze stenen monumenten, vraag je jezelf af: hoe kan het dat dit gebouwd is en wie bouwden ze? Rondom Borger tref je vele van deze bouwwerken aan. Ik ging op pad op de Hondsrug, uitgeroepen tot Unesco Geopark.
Lees de hele blog over de hunebedden bij Borger op het wandelplatform Wandel.nl.
Schokland
De meesten onder ons kennen Schokland als een plek in de Noordoostpolder. Pas sinds 1942 ligt dit voormalige eiland op het droge. Het kreeg in 1995 als eerste Nederlandse monument de status van Werelderfgoed. Tijd om deze bijzondere plek te verkennen, want Schokland maakte in de loop van de eeuwen veel mee. Het voerde een nooit aflatende strijd tegen het water.
Lees de hele blog over Schokland op het wandelplatform Wandel.nl.
Landgoedwandelingen
In de derde blogserie ‘Landgoedwandelingen’ neem ik je mee naar de tot de verbeelding sprekende landgoederen en kastelen. Ik vind de combinatie natuur en cultuurhistorie fascinerend. Landschappen die honderden jaren geleden zijn bedacht, zijn heden ten dagen nog steeds te herkennen.
Landgoederenzone van Wassenaar
In de vierhoek Den Haag, Wassenaar, Leidschendam en Voorschoten ligt een aaneenschakeling van vele landgoederen. Op een mooie dag stippelde ik een flinke route uit om er zo veel mogelijk te verkennen. Flaneer mee over landgoederen met koninklijke namen als de Horsten, Duivenvoorde, Backershagen en De Paauw.
Lees de hele blog over de landgoederenzone van Wassenaar op het wandelplatform Wandel.nl.