Startpunt: Parkeerplaats Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht
Een wandeling door Maastricht voelt altijd als een wandeling in een Franse stad. Ander bouw van de huizen, straatjes die buitenlands aandoen. Heerlijk flaneren langs de stadsmuren en zeker nu in deze coronatijd ook nog eens genieten van de rust. Het riviertje de Jeker komt in de stad uit in de Maas en op het laatste stukje van dit riviertje is veel te zien.
In het park is het heerlijk rustig. Bij de Jekertoren begin het historische spektakel, want meteen daarnaast staat de oude Helpoort. We volgen de stadsmuur en komen bij een stukje waar ik eigenlijk nog nooit eerder ben geweest. De grote van de 14e eeuwse Pater Vincktoren op de stadsmuur met daarachter een groot buitenlands aandoend huis. Het geheel samen zou zo op het Franse platteland kunnen staan. Het is een restant van het Faliezustersklooster.
We lopen verder langs de Jeker en speuren de rand van de vijver af op zoek naar schildpadden, check. Even verderop ligt in het stadspark een kinderboerderij compleet met voilieres. Verder gaat het over het terrein van de Tapijnkazerne. Sinds 2013 is dit terrein in gebruik genomen als universiteitscampus en is er ook plek voor een biologische stadsmoestuin en zelfs kleine startup bedrijfjes.
Na de kazerne maakt de route eigenlijk meteen rechtsomkeer aan de andere kant van de Jeker, maar nu we hier toch zijn maken we even een extra rondje door Waldeckpark met het fort wat hier gelegen is. Daarna keren we terug naar deze plek en lopen we langs de Berenkuil, een plek waar voor het vertier van de bevolking tussen 1920 en 1993 beren hebben gezeten. Even verderop zit de laatste beer “Jo” droevig voor zich uit te staren en na te denken over deze erbarmelijke tijd.
Langs de stadsmuur en de Jeker gaat het verder. We kunnen in verband met een broedende zwaan niet de gewenste brug pakken, dus lopen we een klein stukje om. Dan gaan we over de stadsmuur verder. Als we afdalen komen we bij een watermolen, de 3e alweer. Even verderop staat het “Huis op de Jeker. De straatjes doen buitenlands aan en het is er stil. Weer komen we de stadmuur tegen en de muurbloem staat et zijn gele bloemen prachtig te bloeien en ook de paarse bloemen van het muurleeuwenbekje doen mee.
Dan lopen we een achtersteegje in en komen bij de enige watermolen die nog in bedrijf is, de Bisschopsmolen. Vanwege corona mogen we helaas niet naar binnen, maar normaal gesproken kun je hier brood kopen en de molen van binnen bekijken. Als snel zijn we nu weer bij de Helpoort. Een korte maar zeer mooie route door een bijzonder stukje Maastricht dat een geweldige sfeer uitademt.
Ook deze route lopen? Hij komt uit het boek Natuurlijk Maastricht, uitgegeven door het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Een compleet boek van meer dan 550 bladzijden over de rijke natuur in en rond de stad Maastricht, compleet met vele wandelroutes om deze natuur zelf te ontdekken. Het boek is onder andere te bestellen via de website van het NGHL zelf.