“Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg”, is de derde gids in de reeks van gereconstrueerde Oude Bondswandelwegen. Ik neem je mee op een 230 kilometer lange voettocht, 104 jaar terug in de tijd. Geniet samen met mij van de oude stad Roermond, gevolgd door de heuvels met weidse vergezichten en fraaie bossen, om te eindigen in de hoofdstad van de provincie, Maastricht. Ook klaar om deze uitdaging aan te gaan, bestel dan hier de wandelgids.
De route
Wandelen door Zuid-Limburg staat garant voor prachtige vergezichten, mooie wegen en paden, heerlijke vlaai en avontuurlijke hoogteverschillen. Ook al is er de afgelopen jaren veel veranderd in Limburg, toch is de charme van deze Oude Bondswandelweg nog steeds onveranderd groot. Deze wandelgids volgt waar mogelijk de oorspronkelijke route en laat zien dat Limburg niets van haar pracht verloren is. Laat je verrassen door deze 230 kilometer lange wandeling vol cultuur, natuur, spectaculaire landschappen en plekken om kennis te maken met het bourgondisch Limburgse genieten. Samen met mij ontdek je verborgen parels, avontuurlijke paden en onbekende plekjes in het meest buitenlands aandoende stukje van Nederland!
Van Roermond naar Maastricht, met de auto of met de trein overbrug je die afstand in een half uur, maar wandelend lukte het de makers in 1917 het in 230 kilometer. Voor de verbeelding: dat is de lengte van de snelweg A7 van Amsterdam via de afsluitdijk naar Groningen en de Duitse grens. Het behoeft dan ook geen uitleg dat we niet de meest gerichte weg, maar wel een hele mooie route nemen tussen Roermond en Maastricht. Letterlijk alle uithoeken van Zuid-Limburg doen we aan, waardoor we maximaal genieten van wat de zuidelijke helft van Limburg allemaal te bieden heeft.
Startende in Roermond bouwen de hoogteverschillen zich langzaam op. Beginnen we in Roermond nog vlak langs de oevers van het riviertje de Roer, maar we zijn Sittard nog niet uit of de eerste klim ligt al in het vooruitzicht. Daarna zullen er nog vele volgen. Deze route was voor mij dan ook een feest van herkenning, met zelfs toch ook diverse onontdekte parels, zoals het Caumerbeekdal of de Leenderkapel. En die uitzichten! Ik vind het heerlijk om weg te kijken, maar ook om te ontdekken wat ik in het landschap terug zie, de molen van Trintelen, de Koning Boudewijntoren op het Drielandenpunt en de Wilhelminatoren van Valkenburg. Op dat soort hoge plekken zie je route die je reeds aflegde of die nog in het verschiet ligt.
Met al die vakwerkhuizen, afdalingen en zelfs rotspartijen is de vergelijking met het buitenland niet ver te zoeken. Vergeet vooral die lekkere Limburgse vlaai niet. Het is goed toeven in Limburg, tal van terrasjes -soms inclusief schitterende vergezichten- nodigen uit tot een aangenaam pauzemoment.
‘Het beste tot het laatste bewaren’ geldt misschien ook wel voor deze route. Sinds enkele jaren is de ENCI-groeve buiten gebruik en toegankelijk gemaakt voor de wandelaar. Hoezo on-Nederlands?! Een immense trap brengt je bovenop de Sint-Pietersberg, waarna de grande finale volgt van Maastricht. Deze stad is niet alleen rijk aan vele monumentale gebouwen, maar kent een geheel eigen stadsnatuur. Kortom: genieten!
Wil je ook deze route wandelen? Bestel hem dan in de webshop.
Wandelen met de GPX
Liever geen routebeschrijving lezen, maar wandelen op een GPS-track. Dat kan ook. Download hieronder je GPX-track. In de wandelgids staat het wachtwoord waarmee je de GPX kunt downloaden. Let op, momenteel is het alleen mogelijk met een computer dit te downloaden. Via een mobile telefoon werkt dit even tijdelijk niet. Hier wordt aan gewerkt.
Ervaringen of voorpret delen
Heb je vragen over de route? Of heb je een stuk gewandeld en wil je dat mede-wandelaars laten zien? Deel je ervaring! Dit is ook leuk voor iedereen die ook deze wandelt en natuurlijk ben ik erg benieuwd naar je avonturen. Zet ze op de Facebookgroep van de Oude Bondswandelwegen. Zie ik je daar?
Wijzigingen op de route
De route is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld en nagelopen. Mocht je desondanks toch een fout ontdekken geef deze dan door. De wijzigingen zullen op deze pagina te volgen zijn.
Pagina 27:
Er staat in de tekst:
– Bij wandelknooppunt 75 linksaf richting wandelknooppunt 76
– Eerste weg rechts Veestraat
Loop dus niet naar wandelknooppunt, maar sla bij het kruisbeeld rechtsaf de Veestraat in.
Pagina 52:
Als opmaakfoutje is bolletje 24 in de tekst een 21 gebleven.
Pagina 82:
Bij het 8e aandachtspuntje van punt 42 staat:
“De eerste weg links, Saroleastraat volgen.”
Dit moet zijn de 2e straat links.
Pagina 111:
bolletje 60, laatste punt, er staat:
“Aan het einde weer door een hekje en rechtsaf richting Heijenrath”
Moet zijn: “Aan het einde bij het hekje met wegwijzer rechtsaf de Gulp blijven volgen. (Niet de heuvel op.)”
Pagina 117:
bolletje 64, 1e punt
Het voetpad door de weilanden langs de Geul van Wijlre naar Stokhem, is afgesloten wegens instortingsgevaar van de oevers. Voorlopig mag en kan je er niet door!
Alternatief: als je vanaf punt 64 op de weg uitkomt, linksaf rechtstreeks naar Stokhem.
Einde van de weg linksaf. Routebeschrijving oppakken bij blz. 118.
Pagina 118:
bolletje 65, 3e punt. Er staat:
Na huisnummer 5 gaan we rechtsaf het Kerkepad in, een steil voetpad naar beneden.
Let op: in de tekst staat “Na huisnummer 5 gaan we rechtsaf het Kerkepad in”. Loop de tuin van huisnummer 5 dus voorbij en ga na de tuin het paadje op. Dit paadje heeft een straatnaambordje. Ga niet het erf op bij de mensen op nummer 5.
Pagina 121:
bolletje 68, 3e punt.
Het pad naar beneden langs de kabelbaan is afgesloten. Ooit gaat dit weer open, maar het is nog niet bekend wanneer. Ga uiteraard wel even bij de toren kijken voor een mooi uitzicht over Valkenburg. Als alternatief is het in de tussentijd mogelijk om net na de slagboom rechtsaf te gaan. Loop door het bos langs het hek van het Sprookjesbos en houdt op de hoek rechts aan en volg het pad met de trappen naar beneden. Pad gaat over in asfaltweg langs de ingang van het Sprookjesbos. Einde van de weg linksaf en bij de doorgaande weg weer linksaf, Neerhem. Langs het dalstation van de kabelbaan rechtdoor blijven lopen en via de Grendelpoort de winkelstraat in. Het is uiteraard ook mogelijk om via de kabelbaan naar beneden te gaan. Lees voor het vervolg van de route, verder op pagina 126.