Ik ga altijd graag naar Natuurwandelpark DeLux. Het is niet ver van huis en ik heb direct het gevoel dat ik écht weg ben. Heerlijk genieten van een totaal andere omgeving met spectaculaire landschappen. Wij deden het wandelarrangement ‘Rotspaden in Natuurwandelpark DeLux‘. Zo hoefde ik zelf geen routes uit te zoeken en kon ik optimaal genieten van dit weekend.
Dag 2
Op de tweede dag staat een van de mooiste wandelroutes van Duitsland op het programma: de ‘Grüne Hölle‘. Dit jaar sleepte de route een tweede plek in de wacht met de verkiezing ‘Mooiste korte wandelroute van Duitsland’. Dat belooft wat! Het is nog mistig als we met de route van 6 kilometer beginnen, maar hoe hoger we komen, hoe minder mist er tussen de bomen hangt. De route begint met een stevige klim. Hoe hoger we komen, hoe meer rotsen we zien, waarbij het brede pad gaat over in een smal pad dat langs en door de rotsen leidt.
Al snel bereiken we de zogenaamde ’groene hel‘, een diepgelegen kloof waar de zon nauwelijks doordringt. Hierdoor krijgt het mos op de rotsen een intense groene kleur. We slingeren er door smalle paadjes, langs bizarre rotsformaties en door kloven die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Het eindeloos schuren van wind en water vormden de rotsen.
We klimmen langs de ‘Eulenhorst‘, waar uilen vroeger waarschijnlijk hun schuilplaats vonden in de rotsspleten, en bereiken uiteindelijk het uitkijkpunt bij de Kreuzlay. Hier hebben we een prachtig uitzicht over het dal van de Sauer. Dan blijkt waarom we weinig mist meer hadden: we zaten er inmiddels boven. Juist met de mist in het dal is het uitzicht prachtig.
Halverwege de route komen we een oude grenssteen tegen, de Maria-Theresien-Stein die sinds 1777 de grens tussen Luxemburg en Duitsland markeerde. Aan de ene kant zien we het wapen van het Graafschap Vianden en aan de andere kant de Duitse adelaar. Via nog meer uitzichtpunten bereiken we uiteindelijk de auto weer.
Felsenweg 5
We zijn nog niet uitgewandeld en gaan we op pad over de Felsenweg 5, een route van 17 kilometer. Deze route begint op een indrukwekkende plek: de Irreler Watervallen. Hier baande de rivier de Prüm duizenden jaren geleden een weg door gevallen rotsblokken en creëerde een beekdal met wilde stroomversnellingen. Helaas veranderde dit idyllische landschap in de zomer van 2021 door zware regenval en overstromingen. Vanaf de nieuwe hangbrug hebben we een indrukwekkend uitzicht over de rivier en de afgeslagen wanden.
De wandeling leidt ons naar de top van de Katzenkopf, waar we het Westwallmuseum vinden. Dit museum, gevestigd in een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog, vertelt het verhaal van de verdedigingslinie die hier ooit liep. Het museum is open op zon- en feestdagen. De klim naar boven is pittig en daarna slingert het pad door het bos over de heuvelrug met onder ons de rotsformaties.
Eenmaal Holsthum in zicht komen we langs boomgaarden en hopvelden. Deze regio staat bekend om de productie van een van de beste hopsoorten van Duitsland, die gebruikt wordt voor het brouwen van het beroemde Bitburger bier. Het landschap is hier een prachtig mozaïek van velden, weilanden en boomgaarden. Het landschap is nog niet helemaal opgeofferd aan de eisen van de moderne tijd. Op een veld vol bloemen dartelen tientallen dagpauwogen rond.
Langs de route ontdekken we eerst de Rochuskapel, gebouwd in 1866. Rochus wordt gezien als de patroonheilige van huisdieren en pestslachtoffers. Om de pest te herdenken is er ieder jaar een processie naar de kapel. Niet veel later stuiten we op de ruïne van een oude Romeinse villa, ooit 100 jaar na Christus het eerste gebouw dat in het dal van de Prüm werd gebouwd. De villa is in 1991 opgegraven. Door de fundamenten en de reconstructie kun je je een goede voorstelling maken bij hoe het gebouw eruit heeft gezien. De originele zuilen en de kelder zijn nog intact, heel bijzonder om te zien. Zeker na 2000 jaar.
Onder de appelboomgaarden bloeit de herfsttijloos, een soort die op de krokus lijkt en die juist nu in de herfst bloeit. We wandelen verder en de volgende forse klim leidt ons naar de ruïne van de middeleeuwse Prümer burg. De burcht werd op deze plek gebouwd vanwege de strategisch gelegen locatie boven het dal van de Prüm. In de Franse-Nederlandse oorlog, in 1658, werd de burcht verwoest en daarna niet meer opgebouwd. De klim naar de top van de verdedigingstoren biedt een fenomenaal uitzicht over het dal. Terwijl we genieten van het uitzicht, zien we muurhagedissen zonnebaden op de warme stenen. Na deze laatste klim keren we terug naar de Irreler Watervallen.
Met dank aan
Deze wandeling is mogelijk gemaakt door Eifel Tourismus. Wij deden het 4-daags wandelarrangement ‘Rotspaden in Natuurwandelpark Delux‘. Kijk voor meer informatie over wandelen in Natuurwandelpark DeLux op de website.
Lees ook de blog van de eerste dag van dit wandelweekend. Op die dag liepen wij Felsenweg 1.