Naast mijn wandelingen heb ik ook wel eens wat ander nieuws te vertellen. Een lezing die ik ga houden, een leuk nieuwtje of het tonen van de reportages die ik schrijf. Kortom, alleen maar leuke dingen!
Mijn wandelgids Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk met een reconstructie van de route uit 1915 maakt kans op de eretiel ‘Wandelroute van het jaar 2024’, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Dat heeft de organisatie van de Fiets- en Wandelbeurs bekend gemaakt.
De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. Zij hebben nu een longlist gepresenteerd met de wandelroutes die kans maken op deze prestigieuze prijs.
Het is altijd mooi om te merken dat wandelroutes met een thema het goed doen. Deze wandelroute brengt de cultuurhistorie en de natuur van de streek samen. Ik ben zelf enorm fan van kleinschalige landschappen, bosje hier, boerderijtje daar, een oude watermolen langs de beek, een kasteel in een mooi park. Die afwisseling is voor mij 100% genieten. Ik ben trots op deze nominatie.
Meer weten over de route: Kijk op de routepagina.
De wandelgids Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk” kost € 21,95 en is te bestellen via de webshop.
Wandelroutes die kans maken op de ereprijs Wandelroute van het Jaar 2024 zijn (in willekeurige volgorde):
- Oude Hollandse Waterlinie
2. Wandelnetwerk Schelde- en Denderland
3. Rondje Limburg
4. Bonifatiusroute
5. Venntrilogie
6. Ons Kloosterpad
7. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes
8. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk
9. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)
10. Scholtenpad
Op zaterdag 2 maart, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.
Voor het zomernummer van de Vakantiekrant Zuid-Limburg schreef ik een reportage over de Schinveldse Bossen. Ga je naar Zuid-Limburg en wil je leuke tips over wat je kunt doen of waar het mooi en leuk is. Bestel dan gratis deze krant op de website van Visit Zuid-Limburg.
De Koninklijke Wandelbond Nederland en Wandelsport Vlaanderen hebben sinds dit jaar een gezamenlijk magazine. In Nederland komt dit uit als Wandel.nl en in Vlaanderen als Wandel.be. Ik mag regelmatig een reportage voor ze maken en zo mooie wandelroutes in Nederland en Vlaanderen aan jullie te laten zien in woord en geschrift.
Wil je abonnee worden? Dat kan altijd.
Wandelsport Vlaanderen
Koninklijke Wandelbond Nederland
In het juni nummer van de magazine schreef ik reportages over:
- Bijvoetpad in Borger
- Christoffelpad in de IJsseldelta (Genemuiden – Hasselt)
Voor de jaarlijkse vakantiekrant “Er op uit in de regio”, in het gebied Nijmegen, Arnhem, Berg en Dal, Betuwe en Lingewaard heb ik een reportage gemaakt over de wandelroute N70. Ik wandel vaak in deze regio, want het is er zo ontzettend mooi. Eerder schreef ik al een blog over deze prachtige reliëfrijke route op mijn website.
De afgelopen edities van De Kampioen, het ledenmagazine van de ANWB stonden twee leuke artikelen over mij.
In de editie van januari 2023 stond mijn wandelvakantie over “De loop van de hunebedden”. Een meerdaagse wandeltocht die ik samen met Agnes maakte in 2021. Veel cultuurhistorie en natuur op deze route en we hebben dan ook ontzettend genoten. Ook deze route wandelen? Bestel bij Het Drentse Landschap de wandelgids.
In het zomernummer van 2023 stond een kort berichtje over de Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk. Ontzettend leuk dat de ANWB aandacht schenkt aan de reconstructie van hun oude wandelroutes van ruim 100 jaar geleden.
Vanwege het uitkomen van mijn wandelgids “Oude bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk, vroeg het magazine Seasons of ik een artikel wilde schrijven over deze Lange Afstandsroute. Uiteraard wil ik dat en het resultaat zijn twee prachtige spreads over deze route. Ik ben er heel erg blij mee.
Ik heb weer wat supertofs te vertellen. Vanaf 14 mei staat er iedere zondag in de digitale e-paper en op de website van de Limburger en artikel van mij met een tip over een leuke wandeling in de provincie Limburg. Zo wil ik veel Limburgers inspireren om heerlijk naar buiten te gaan in de mooiste natuurgebieden in hun eigen provincie. Kijk voor het overzicht van de artikelen op apart pagina “Op pad met de boswachter“, die ik hier voor maakte.
Super leuk! Vanaf maart 2023 schrijf ik maandelijks een blog op het landelijke wandelplatform Wandel.nl. Wandel.nl is een initiatief van Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). KWbN is de grootste wandelorganisatie van Nederland. Met wandel.nl inspireert, motiveert en ondersteunt de KWbN zoveel mogelijk mensen om in beweging te komen via wandelen.
Ik mag iedere maand jullie mee nemen de natuur in. Ergens op safari in Nederland. We hebben dan we geen leeuwen en olifanten, maar er is genoeg te beleven in onze eigen natuur. Ontdek samen met mij én Agnes de unieke en avontuurlijke natuur in eigen land, waarbij je (klein)kinderen zich absoluut geen moment vervelen. Oh, en mijn wandeltips zijn minstens zo leuk voor volwassen kinderen!
Maart 2023: Natuurpark Lelystad
April 2023: Carnisse Grienden
Mei 2023: Wildrijk
Juni 2023: Maaspark Ooijen-Wanssum
Augustus 2023: Moerputten
September 2023: Niebroekerpad-Kids
Voor het septembernummer van wandel.nl trok journalist Anton Damen er samen met zijn gezin er op uit om een van de routes zelf te proberen. Het resultaat is een mooie reportage over deze wandelgids voor kinderen. Er leuk om te lezen hoe enthousiast de kinderen van Anton zijn over de gekozen route. Als verlengde van deze reportage heeft Anton ook Agnes nog geïnterviewd als Wandel-pro. Wat ze zich natuurlijk ook zeker mag noemen, met al die kilometers die ze wandelt.
In het septembernummer 2022 van Walking Magazine nr. 32, het wandelmagazine voor Vlaanderen mochten we een artikel schrijven over wandelen met kinderen.
Een vreemde eend in de bijt tussen al dat wandelgeweld. Ik vind het toch te leuk om niet te melden. Voor Erfgoed Magazine schreef ik een artikel over het landgoed waar ik werk bij Natuurmonumenten. Het jachtslot op dat landgoed, Jachtslot Mookerheide, wordt momenteel gerestaureerd en ik vertel graag over wat wij aan het doen zijn. Bijzondere aan het jachtslot is dat het van binnen en van buiten een gesamtkunstwerk is in de jugendstil-stijl.
Ik ben enorm blij en trots dat ik mijn eerste wandelreis mag aankondigen. Ik heb de handen in een geslagen met reisorganisatie Vita Walking en samen bieden wij van 17 tot en met 19 maart een drie daagse, compleet verzorgde wandelreis aan in het Rijk van Nijmegen. Wandel samen met mij over het traject van de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen.
Samen met mij en Judith van Vita Walking gaan we in ‘mijn’ gebied op pad. Niet alleen heb ik de wandelgids met de route samengesteld, ook werk ik, zoals de meeste wellicht wel weten als boswachter voor Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen. Een unieke kans om alles over deze regio te weten te komen!
Van de Duivelsberg en het Philosofendal naar het Duitse Reichswald en het prachtige landgoed Sint-Jansberg. We gaan terug naar de tijd van de Bataven en de Romeinen en zo door naar de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk mag de Mookerheide niet ontbreken.
Ondertussen laten we ons verwennen bij Herberg ‘t Zwaantje, gelegen in het Groesbeekse Bos, midden in het gebied van deze wandelreis. Deze wandelreis is op basis van volpension en dus kom je niets tekort tijdens deze drie dagen. Dat betekent dat jij alleen maar hoeft te wandelen en te genieten!
De Oude Bondswandelweg samengevat:
– gevarieerde wandeldagen
– ontvangst met koffie/thee en echte Limburgse vlaai
– uitgebreide uitleg door mij over het gebied en de natuur
– heerlijk overnachten in sfeervolle herberg
– op basis van volpension (2x ontbijt, 3x lunch en 2x 3-gangen diner)
– met speciale Oude Bondswandelweg-goodie-bag na afloop
– voor de liefhebbers van natuur en historie
Kijk voor meer informatie, de prijs (met vroegboekkorting) op de website van Vita Walking. De inschrijving voor dit wandelweekend start 1 december, maar wil je mee, schrijf je dan in op de wachtlijst. Je krijgt dan een document met alle informatie en je bent er als eerste bij om voor de vroegboekkorting deze reis te boeken.
Ik kijk er enorm naar uit om samen met jou op reis te gaan! Ga je mee?
Onze nieuwe wandelgids ” De spannendste wandelroutes met kinderen” trekt de aandacht van vele media. De afgelopen tijd verscheen op diverse pagina artikelen van onze hand over de wandelgids.
- Allereerst kwam journalist Bas van der Zwaan radioprogramma Natuur en Zo van de regionale omroep L1 langs.
- Op de website van Mama’s liefste schreven we een artikel over hoe je wandelt met kinderen.
- Via J/M Ouders brachten we niet alleen een artikel met tips over wandelen met kinderen, maar noemden we ook alvast zeven ideeën.
- Voor Wendy Online lichten we vijf wandelroutes uit.
- Op de website van Famulous Mama, maakten we wederom een combinatie van tips om te wandelen met kinderen, maar noemden we ook vijf routes.
- Ook werden we genoemd op de website van de Tuinblogger en Hiking-site.
- Op wandel.nl verscheen een interview met Agnes over de wandelgids.
- In de Gelderlander stonden twee pagina’s over het boek, zie de foto hieronder. Klik op de foto om het te lezen.
- Prachtig was de recensie in de wandelbijlage van het NRC, zie ook hiernaast. Klik op de foto om het te lezen.
- En vergeet de podcast van Wandelmagazine niet, we gingen samen met de journalist op pad in Stadspark Berg en Bos bij Apeldoorn.
-
De Kampeerdagen hebben een tabloid gemaakt en wij worden daar ook in genoemd bij boeken die je absoluut in je tas moet meenemen. De tabloid is online te bekijken via:kampeerdagen.info/accessoires/reisboeken/
Daarnaast was ik de afgelopen tijd ook in de media mijn wandelgidsen over de Oude Bondswandelwegen of mijn werk als boswachter.
- Het platform Famme interviewde mij over mijn bijzondere beroep als boswachter in combinatie met het moederschap.
- Hilde van Grenzeloos wandelen vroeg mij in een uitgebreid interview het hemd van het lijf over de wandelgidsen.
Ook de geschreven media wist mij te vinden. De foto’s daarvan vindt je hieronder
- Zo stond er in de Libelle een interview met mij over de mooiste heidelandschappen.
- In de VIA Limburg stond een artikel over de Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg
- In de Telegraaf een mooie bladzijde over mijn wandelhobby
Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg genomineerd voor wandelroute van het jaar 2022 in de Benelux
De longlist voor Wandelroute van het jaar 2022 is bekend gemaakt. De Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg staat op deze longlist en strijdt dus mee voor deze eretitel. Het is fijn om te zien dat de jury het waardeert dat historische routes opnieuw leven wordt ingeblazen.
In de wandelgids “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg” neem ik de wandelaar mee op een 230 kilometer lange voettocht, 104 jaar terug in de tijd, over de Oude Bondswandelweg van Roermond naar Maastricht.
De jury beoordeelt uiteindelijk welke route wint. Dat doen ze aan de hand van een groot aantal criteria, zoals ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en de kwaliteit van de informatie op websites of in gidsen.
In juli 2021 verscheen de volgend wandelgids in de reeds Oude Bondswandelwegen, ditmaal door Zuid-Limburg.
Wandelen door Zuid-Limburg staat garant voor prachtige vergezichten, mooie paden, heerlijke vlaai en avontuurlijke hoogteverschillen. De charme van deze Oude Bondswandelweg is nog steeds onveranderd groot. Deze wandelgids volgt waar mogelijk de oorspronkelijke route en laat zien dat Limburg niets van haar pracht verloren heeft. Laat je verrassen door deze 230 kilometer lange wandeling vol cultuur, natuur en spectaculaire landschappen in het meest buitenlands aandoende stukje van Nederland! Samen met mij ontdek je verborgen parels, avontuurlijke paden en onbekende plekjes in het meest buitenlands aandoende stukje van Nederland!
De wandelgids bestellen kan via de webshop.
Zoals altijd maken ze ook bij de Nederlands Bibliotheken een recensie. Hier ben ik toch wel heel erg blij mee!
Dit boekje bevat een routebeschrijving van een 230 kilometer lange wandelweg van Roermond naar Maastricht via allerlei omwegen in Zuid-Limburg. Tussen 1914 en 1940 heeft de ANWB een aantal zogenaamde Bondswandelingen uitgezet in ons land. In dit boek wordt zoveel mogelijk de honderd jaar geleden uitgezette wandeling gevolgd. In de inleiding en tussendoor zijn gedeeltes van de oude teksten van de ANWB geciteerd. De route is ingedeeld in vele korte wandelstukjes; per stukje is een overzichtskaartje in kleur met de ingetekende wandeling, bushaltes en horecagelegenheden opgenomen. De route zelf is letterlijk beschreven; via een algemene code achterin kan ook de GPX-track gedownload worden via de website www.wandelboswachterellen.nl. De vele kleurenfoto’s en achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden onderweg inzake cultuur en natuur maken het een aantrekkelijk boekje voor iedere wandelaar die oog heeft voor alles wat hij/zij onderweg tegenkomt. Het kan bijna als een promotieboekje over Zuid-Limburg gezien worden.
Ik kan het eindelijk vertellen! Dit is zóóó cool: Mijn eigen wandelpin. Voor op je rugzak of gewoon als aandenken op een pincollector.
Ik liep al enige tijd het idee dat een pin van mijn bondswandelwegen wel heel leuk zou zijn. Ik zocht contact met Joyce van Wandelpin en het resultaat mag er, wat mij betreft, zeker wezen. Ik loop helemaal te stuiteren.
Heb je een van mijn bondswandelwegen gelopen en wil je er een bestellen ga dan naar wandelpin, ze kosten € 4,95 per stuk en dat is inclusief de verzending.
Ik ben ontzettend blij dat ik bij de genomineerde hoor voor wandelroute van het jaar 2021. Nu duimen of ik van de longlist ook naar de shortlist mag. Dit gaat de organisatie in januari bekend maken. Samen met mij zijn er 16 andere nomineerden.
1. GR 561 Kempen – Maaspad
2. Krijtlandpad
3. Martin Luther King Vijfdaagse
4. Pad van de Vrijheid
5. Pionierspad
6. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg
7. RivierPark Maasvallei
8. Route des Vins
9. Streek-GR Dijleland
10. Struinpad
11. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant
12. Wandelnetwerk Getevallei
13. Wandelroute De Groote Peel
14. Westfriese Omringdijk
15. Westhoektrails
16. Zeeuwse Zwerftochten
De uitslag komt op zaterdag 13 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dagblad de Gelderland maakt een mooi artikel over mijn nominatie.
Op de website van de openbare bibliotheken is een recensie geplaatst van mijn wandelgids van Nijmegen naar Plasmolen en terug. Heel erg blij mee!
De Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug was een van de eerste langeafstandswandelroutes in Nederland. De ANWB zette de route in 1929 uit om het wandeltoerisme te promoten. Ondanks alle veranderingen in het landschap is 85 procent van de oorspronkelijke route behouden gebleven. Deze gids volgt zo goed mogelijk de oorspronkelijke route en biedt daarbij een alternatief over de Mookerheide, de Mookerschans en de Heumense Schans die meer recht doet aan het karakter van de oorspronkelijke route.
De 53 kilometer lange route is puntsgewijs beschreven in kleine etappes, die gemakkelijk gecombineerd kunnen worden tot dagetappes, en aangevuld met fraaie sfeerfoto’s in kleur, citaten uit het oude routeboekje en interessante achtergrondinformatie over cultuurhistorie en natuur. De route is, evenals OV-haltes en eet- en drinkgelegenheden, tevens aangegeven op sterk verkleinde topografische kaartjes. De gps-track van de route is te downloaden via haar website
(www.wandelboswachterellen.nl) met een code in de gids. Een praktische, compacte gids voor liefhebbers van langeafstandswandelroutes. Ellen Luijks schreef eerder ‘Te voet met boswachter Ellen : Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem’ (2019).
L1, de regionale omroep van Limburg benaderde mij voor een verhaal over mijn werk, maar ook over mijn passie voor natuur en wandelen. Natuurlijk komen dan ook de wandelboekjes aan bod. Luisteren kan via deze link:
l1.nl/t-groene-hart-van-ellen-luijks-bij-jachtslot-mookerheide-158556/
Ik heb nu ook een Instagram-account. Volg al mijn belevenissen ook daar. instagram.com/wandelboswachterellen
Dagblad De Gelderlander interviewde mij over mijn wandelgids Van Nijmegen naar Plasmolen en terug. Het is een erg leuk artikel geworden, al zeg ik het zelf.
Na het succes van mijn eerste wandelgids “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem”, komt ik nu met mijn tweede gids. In mijn eigen werkgebied, het Rijk van Nijmegen, neem ik de wandelaar mee over de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug.
In de reconstructie van deze Oude Bondswandelweg van de ANWB van bijna 100 jaar geleden laat ik zien wat er veranderde. Begin 20e eeuw wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen en zette daarom lange afstandswandelingen uit onder de naam ‘Bondswandelwegen’. Ik ga op zoek naar de oude paden van toen en ontdekt dat 85% van de route nog te volgen is. Al wandelend passeer ik veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving: veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude Bondswandelweg. Ik neemt je in 53 kilometer mee naar de oude stad Nijmegen en daarna over de heuvels met weidse vergezichten en fraaie bossen.
De route
De wandelroute van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug is een afwisselende heuvelachtige tocht. Nadat we Nijmegen achter ons laten, komen we in de sprookjesachtige bossen rondom Beek-Ubbergen. Hier wisselen uitzichten, bossen, weilanden en kabbelende beekjes elkaar af. Na Groesbeek wandelen we via de vele wijngaarden naar het Reichswald. Op de Sint-Jansberg kunnen we onze ogen uitkijken met een watermolen, slingerende beken en een heuse Romeinse Villa. Na een blik over een van de laatste grote restanten van de Mookerheide -met een weids uitzicht over het Maasdal- keren we het bos weer in. Al wandelend via het uitgestrekte Groesbeekse bos beland je via een aantal Romeinse historische plekken weer in de bebouwde kom van de stad Nijmegen. De route is uitgebreid met een alternatief traject over de Mookerheide en het jugendstil jachtslot Mookerheide.
Erg leuk te vermelden dat de wandelgids van Amsterdam naar Arnhem ook in de bibliotheken te lenen is. Bij de Nederlandse bibliotheek maken ze ook altijd een recensie van het boek.
In 1914 lanceerde de ANWB haar eerste beschreven langeafstandspad. Een route van Amsterdam naar Arnhem in zes grote dagetappes. Honderd jaar later werd de route nagelopen en opnieuw beschreven. Natuurlijk is er veel veranderd, maar ca. zeventig procent gaat nog over de oorspronkelijke paden en wegen. Boswachter Ellen Luijks liep de hele route en maakte er een gidsje bij. Voorzien van inleiding over de geschiedenis van de ze route en detailkaartjes met routebeschrijving voor de huidige route, met een stippellijntje voor het oorspronkelijk pad. (Jammer dat de nieuwe fietsburg bij Nigtevecht, waarmee een fraai stukje route anno 1014 weer in te passen is, aan haar aandacht is ontschoten.) Verder bevat de gids vooral foto’s (voornamelijk in kleur) en kaders met korte teksten bij de bezienswaardigheden onderweg. Dat haar voorkeur daarbij uitgaat naar de natuur, zal geen verbazing wekken. Er valt dus veel te lezen over flora en fauna. Verder een mooi gidsje dat meer wandelaars naar deze aantrekkelijk route kan trekken.
De oorspronkelijke route van 1914 liep na Driemond via het Gein naar Nigtevecht. Met de realisatie van het Amsterdam-Rijnkanaal verdween deze mogelijkheid. Kort na het verschijnen van de gids werd de Liniebrug geopend, waardoor het oude traject weer bewandelbaar werd. Het is mooi om te zien het weer mogelijk nog meer van de oude route te volgen. Het maken van een wandelgidsje is altijd aan verandering onderhevig. Het is daarom fijn dat de recensent daarop wijst. Daarom heb ik voor het gedeelte tussen Driemond en Nigtevecht een update gemaakt. Deze is op de pagina van de wandelroute te downloaden in zowel PDF als GPX. Zodat je optimaal van de oude route kunt genieten. Natuurlijk is de route lopen zoals beschreven in het boekje ook nog steeds mogelijk.
Op 31 januari mocht ik in de volle reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem een lezing geven over mijn wandelgids van Amsterdam naar Arnhem. Ik vertelde over het ontstaan van het project en wat ik onderweg tegen ben gekomen. Het was ontzettend leuk om te doen, dus dat smaakt naar meer!
Het is natuurlijk ontzettend leuk dat steeds meer boekwinkels mijn wandelgidsen in hun assortiment opnemen. Naast via deze website kun je terecht bij:
- Reisboekhandel De Noorderzon, Arnhem
- Kasteel Doorwerth, winkel van het Geldersch Landschap en Kasteelen, Doorwerth
- Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem
- Zwerfkei Buitensport, Woerden
- The Read Shop, Doorn
- VVV-Stadsmuseum Rhenen, Rhenen
- Boekhandel CW 76, Kortenhoef
- Dekker van de Vegt Boekverkopers, Nijmegen
- The Read Shop, Malden
- The Read shop, Cuijk
- Boekhandel Roelants, Nijmegen
- Landschapsmuseum, Beek-Ubbergen
- VVV, Groesbeek
- VVV, Nijmegen