Naast mijn wandelingen heb ik ook wel eens wat ander nieuws te vertellen. Een lezing die ik ga houden, een leuk nieuwtje of gewoon een leuke waarneming.
Ik ben ontzettend blij dat ik bij de genomineerde hoor voor wandelroute van het jaar 2021. Nu duimen of ik van de longlist ook naar de shortlist mag. Dit gaat de organisatie in januari bekend maken. Samen met mij zijn er 16 andere nomineerden.
1. GR 561 Kempen – Maaspad
2. Krijtlandpad
3. Martin Luther King Vijfdaagse
4. Pad van de Vrijheid
5. Pionierspad
6. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg
7. RivierPark Maasvallei
8. Route des Vins
9. Streek-GR Dijleland
10. Struinpad
11. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant
12. Wandelnetwerk Getevallei
13. Wandelroute De Groote Peel
14. Westfriese Omringdijk
15. Westhoektrails
16. Zeeuwse Zwerftochten
De uitslag komt op zaterdag 13 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dagblad de Gelderland maakt een mooi artikel over mijn nominatie.
Op de website van de openbare bibliotheken is een recensie geplaatst van mijn wandelgids van Nijmegen naar Plasmolen en terug. Heel erg blij mee!
De Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug was een van de eerste langeafstandswandelroutes in Nederland. De ANWB zette de route in 1929 uit om het wandeltoerisme te promoten. Ondanks alle veranderingen in het landschap is 85 procent van de oorspronkelijke route behouden gebleven. Deze gids volgt zo goed mogelijk de oorspronkelijke route en biedt daarbij een alternatief over de Mookerheide, de Mookerschans en de Heumense Schans die meer recht doet aan het karakter van de oorspronkelijke route.
De 53 kilometer lange route is puntsgewijs beschreven in kleine etappes, die gemakkelijk gecombineerd kunnen worden tot dagetappes, en aangevuld met fraaie sfeerfoto’s in kleur, citaten uit het oude routeboekje en interessante achtergrondinformatie over cultuurhistorie en natuur. De route is, evenals OV-haltes en eet- en drinkgelegenheden, tevens aangegeven op sterk verkleinde topografische kaartjes. De gps-track van de route is te downloaden via haar website
(www.wandelboswachterellen.nl) met een code in de gids. Een praktische, compacte gids voor liefhebbers van langeafstandswandelroutes. Ellen Luijks schreef eerder ‘Te voet met boswachter Ellen : Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem’ (2019).
L1, de regionale omroep van Limburg benaderde mij voor een verhaal over mijn werk, maar ook over mijn passie voor natuur en wandelen. Natuurlijk komen dan ook de wandelboekjes aan bod. Luisteren kan via deze link:
l1.nl/t-groene-hart-van-ellen-luijks-bij-jachtslot-mookerheide-158556/
Ik heb nu ook een Instagram-account. Volg al mijn belevenissen ook daar. instagram.com/wandelboswachterellen
Dagblad De Gelderlander interviewde mij over mijn wandelgids Van Nijmegen naar Plasmolen en terug. Het is een erg leuk artikel geworden, al zeg ik het zelf.

Na het succes van mijn eerste wandelgids “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem”, komt ik nu met mijn tweede gids. In mijn eigen werkgebied, het Rijk van Nijmegen, neem ik de wandelaar mee over de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug.
In de reconstructie van deze Oude Bondswandelweg van de ANWB van bijna 100 jaar geleden laat ik zien wat er veranderde. Begin 20e eeuw wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen en zette daarom lange afstandswandelingen uit onder de naam ‘Bondswandelwegen’. Ik ga op zoek naar de oude paden van toen en ontdekt dat 85% van de route nog te volgen is. Al wandelend passeer ik veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving: veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude Bondswandelweg. Ik neemt je in 53 kilometer mee naar de oude stad Nijmegen en daarna over de heuvels met weidse vergezichten en fraaie bossen.
De route
De wandelroute van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug is een afwisselende heuvelachtige tocht. Nadat we Nijmegen achter ons laten, komen we in de sprookjesachtige bossen rondom Beek-Ubbergen. Hier wisselen uitzichten, bossen, weilanden en kabbelende beekjes elkaar af. Na Groesbeek wandelen we via de vele wijngaarden naar het Reichswald. Op de Sint-Jansberg kunnen we onze ogen uitkijken met een watermolen, slingerende beken en een heuse Romeinse Villa. Na een blik over een van de laatste grote restanten van de Mookerheide -met een weids uitzicht over het Maasdal- keren we het bos weer in. Al wandelend via het uitgestrekte Groesbeekse bos beland je via een aantal Romeinse historische plekken weer in de bebouwde kom van de stad Nijmegen. De route is uitgebreid met een alternatief traject over de Mookerheide en het jugendstil jachtslot Mookerheide.
Erg leuk te vermelden dat de wandelgids van Amsterdam naar Arnhem ook in de bibliotheken te lenen is. Bij de Nederlandse bibliotheek maken ze ook altijd een recensie van het boek.
In 1914 lanceerde de ANWB haar eerste beschreven langeafstandspad. Een route van Amsterdam naar Arnhem in zes grote dagetappes. Honderd jaar later werd de route nagelopen en opnieuw beschreven. Natuurlijk is er veel veranderd, maar ca. zeventig procent gaat nog over de oorspronkelijke paden en wegen. Boswachter Ellen Luijks liep de hele route en maakte er een gidsje bij. Voorzien van inleiding over de geschiedenis van de ze route en detailkaartjes met routebeschrijving voor de huidige route, met een stippellijntje voor het oorspronkelijk pad. (Jammer dat de nieuwe fietsburg bij Nigtevecht, waarmee een fraai stukje route anno 1014 weer in te passen is, aan haar aandacht is ontschoten.) Verder bevat de gids vooral foto’s (voornamelijk in kleur) en kaders met korte teksten bij de bezienswaardigheden onderweg. Dat haar voorkeur daarbij uitgaat naar de natuur, zal geen verbazing wekken. Er valt dus veel te lezen over flora en fauna. Verder een mooi gidsje dat meer wandelaars naar deze aantrekkelijk route kan trekken.
De oorspronkelijke route van 1914 liep na Driemond via het Gein naar Nigtevecht. Met de realisatie van het Amsterdam-Rijnkanaal verdween deze mogelijkheid. Kort na het verschijnen van de gids werd de Liniebrug geopend, waardoor het oude traject weer bewandelbaar werd. Het is mooi om te zien het weer mogelijk nog meer van de oude route te volgen. Het maken van een wandelgidsje is altijd aan verandering onderhevig. Het is daarom fijn dat de recensent daarop wijst. Daarom heb ik voor het gedeelte tussen Driemond en Nigtevecht een update gemaakt. Deze is op de pagina van de wandelroute te downloaden in zowel PDF als GPX. Zodat je optimaal van de oude route kunt genieten. Natuurlijk is de route lopen zoals beschreven in het boekje ook nog steeds mogelijk.

Op 31 januari mocht ik in de volle reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem een lezing geven over mijn wandelgids van Amsterdam naar Arnhem. Ik vertelde over het ontstaan van het project en wat ik onderweg tegen ben gekomen. Het was ontzettend leuk om te doen, dus dat smaakt naar meer!

Het is natuurlijk ontzettend leuk dat steeds meer boekwinkels mijn wandelgidsen in hun assortiment opnemen. Naast via deze website kun je terecht bij:
- Reisboekhandel De Noorderzon, Arnhem
- Kasteel Doorwerth, winkel van het Geldersch Landschap en Kasteelen, Doorwerth
- Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem
- Zwerfkei Buitensport, Woerden
- The Read Shop, Doorn
- VVV-Stadsmuseum Rhenen, Rhenen
- Boekhandel CW 76, Kortenhoef
- Dekker van de Vegt Boekverkopers, Nijmegen
- The Read Shop, Malden
- The Read shop, Cuijk
- Boekhandel Roelants, Nijmegen
- Landschapsmuseum, Beek-Ubbergen
- VVV, Groesbeek
- VVV, Nijmegen
