Als wandelboswachter ga ik regelmatig op pad in de Limburgse natuur. Woonachtig in het midden van deze langgerekte provincie, ken ik de regio op mijn duimpje en weet ik de mooiste plekjes te vinden. Ik doe niets liever dan mensen enthousiast maken voor de natuur in eigen land. Ik neem je in Dagblad De Limburger wekelijks mee tijdens een wandeling. Wandel in mijn voetsporen en ontdek de mooie natuur van Limburg. De artikelen zijn online te lezen door abonnees en door degene die op zondag de e-paper ontvangen. Je abonneren op De Limburger kan natuurlijk altijd.
Lente met fluitconcert in De Krang
Tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf, dit onophoudelijke, vrolijke deuntje maakt duidelijk dat het volop lente is. Naast de tjiftjaf laten ook volop andere vogels zich horen op deze route in natuurgebied De Krang bij Swartbroek: fazanten jagen de wandelaar af en toe de stuipen op het lijf met hun hese kreet en vinken vallen over hun eigen notenbalk, terwijl de vijfde symfonie van Beethoven wordt uitgevoerd door de geelgorzen. Genieten!
Startpunt: St. Cornelisplein, Swartbroek (Weert)
Lengte: 5,2 km
Markering: groene rechthoek

Langs kronkelbeken door de jungle van Leudal
In Midden-Limburg ligt misschien wel het mooiste beekdal van Nederland, het Leudal. Met het weelderige groen, de omgevallen bomen en de vele klimplanten waan je je hier ver weg in een tropische jungle. Het Leudal heeft voor iedereen veel te bieden: kinderen kunnen hier avontuurlijk spelen, terwijl natuurliefhebbers zich vergapen aan de vele planten en bijzondere vogels.
Startpunt: Parkeerplaats nabij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen
Lengte: 5,8 km
Markering: knooppunten (27, 14, 61, 11, 62, 63, 50, 51, 53, 56, 61/58, 58, 24, 27)

Genieten van het panorama in het Geuldal
Zeg je Zuid-Limburg, dan zeg je vrijwel automatisch het Geuldal bij Epen en omgeving. De hoge heuvels, vakwerkboerderijen, fruitbomen en het immer kabbelende water laten niemand onberoerd. De hoogteverschillen maken het wel een pittige wandeling. Een goede conditie is dus zeker aan te raden. De paden zijn echter goed.
Startpunt: Bovenpad 3, Epen
Lengte: 5,9 km
Markering: gele paaltjes

Een rondje om de Molenplas in het Maasdal
Het Maasdal van Midden-Limburg is met alle grindwinningen een soort gatenkaas geworden. De Molenplas was de eerste plas waarbij er ook veel aandacht was voor de natuur en dat maakt het nu tot een prachtig natuur- en wandelparadijs.
Startpunt: Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert
Lengte: 5,3 km
Markering: blauwe bordjes water.wandel.wereld

Breuken en slangen in heidelandschap Meinweg
De Meinweg is niet voor niets een van de twintig nationale parken die ons land telt. Het gebied is uniek vanwege de ontstaanswijze en de uitzonderlijk natuurwaarden. De Meinweg wordt gekenmerkt door een opvallend reliëf. In een drietal ‘treden’ verheft het gebied zich hoog boven zijn omgeving. De basis hiervoor is vele miljoenen jaren geleden gelegd door bewegingen in de aardkorst en beïnvloeding door rivieren.
Startpunt: Parkeerplaats Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch
Lengte: 6,7 km
Markering: blauwe markering

Langs wuivende margrieten in Roodborn
Roodborn is misschien wel mijn lievelingsgebied in Limburg. Dat een wandeling niet altijd heel lang hoeft te zijn, bewijst dit gebied. De route is vijf kilometer, maar je hebt het gevoel dat het langer is én dat je ergens in het buitenland bent geweest. Een echte vakantie-in-eigen-land-wandeling voor een mooie zonnige dag.
Startpunt: Parkeren bij de Sint-Agathakerk in Eys. Wandel dan de Wittemerweg in en de eerste straat RA Eyserbosweg
Lengte: 5,5 km
Markering: blauwe markering

Genoeg te bekijken in natuurgebied ‘t Ham
Het contrast kan bijna niet groter: achter een aarden wal ligt industriegebied Hoogveld verstopt, terwijl aan de andere kant van de Hesselenweg de tijd stil lijkt te hebben gestaan. ‘t Ham is slechts een postzegel, maar wel een mooie!
Startpunt: Parkeerplaats aan de Hesselenweg, Hegelsom
Lengte: 5,4 km
Markering: Vanaf de parkeerplaats naar wandelknooppunt 99. Daarna naar 31 – 54 – 49 – 58 – 50 – 53 en weer richting 99, waar halverwege weer de parkeerplaats is

Cultuurhistorie in de Schinveldse Bossen
Verscholen in een hoekje van Zuid-Limburg, achter Schinveld en omgeven door de Duitse grens, liggen de Schinveldse Bossen. Als je er niet hoeft te zijn, kom je er niet automatisch bij uit. Toch is het zeer de moeite waard, want hier ligt een vijf sterren-wandelroute.
Startpunt: Parkeren Zweefvliegveld Schinveld, Restaurant De Lier, Leiffenderhofweg 3 in Schinveld
Lengte: 8,5 km
Markering: zwarte paaltjes met ring met gouden sterren

Flaneren tussen de grazers in Ingendael
Het pittoreske Valkenburg met zijn mergelhuizen kent iedereen wel, maar weinig mensen wandelen bij een bezoek aan het stadje, ook het stadje uit. Toch is dat zeker de moeite waard, want net buiten het centrum krijg je in het gebied Ingendael al een écht Zuid-Limburg gevoel met de heuvels, de mergel en het dal waarin het riviertje de Geul al eeuwenlang zich in het gesteente slijt. Het pad met aan de ene kant de Geul met het uitzicht over de uiterwaarden en aan de andere kant de rotswand is dan ook prachtig.
Startpunt: langs de weg Wolfdriesweg in Berg en Terblijt of Chateau Sint Gerlach
Lengte: 4,2 km
Markering: groene paaltjes

Op expeditie in het Elsloërbos
In het oude dorpje Elsloo doe je een stap terug in de tijd. Trillend over de kinderkopjes duiken we de diepte in en staan dan voor het immense Kasteel Elsloo, het startpunt van deze wandelroute. Er wachten ons, naast grote hoogteverschillen met trappartijen, ook een tunnel, boomgaarden, overstroomde moerassen en zelfs een heuse bergbeek. Tijd voor een expeditie in het Elsloërbos.
Startpunt: Kasteel Elsloo, Maasberg 1, Elsloo
Lengte: 6,2 km
Markering: rode paaltjes

Insecten en amfibieënparadijs De Doort
Wil je een niet zo’n lange wandeling maken en toch veel zien? Kies dan voor een wandeling in De Doort. Hier kom je oren en ogen te kort. Het wemelt er van de leuke insecten en wie goed speurt, kan ook de zeldzame boomkikker vinden. Wandel op je gemak, want dan zie je het meest.
Startpunt: Parkeerplaats in de Doort (kruising Doorderweg-Lange Akkersweg-Bosweg)
Lengte: 4,4 km
Markering: Wandelknooppuntensysteem. Loop vanaf de parkeerplaats naar de brug bij knooppunt 21 – 80 – 92 – 93 – 99 – 24 – 97 – 20 – 21.

Het hoogveenmoeras in de Groote Peel
Nationaal Park de Groote Peel is een van de weinige hoogveengebieden van ons land. Vele bijzondere vogels, vlinders weten deze parel te vinden. Het gebied is toegankelijk gemaakt over oude Peelbanen en knuppelbruggen. Op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg gaan we terug in de tijd, terug naar de tijd van de turfstekers.
Startpunt: Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel
Lengte: 6 km
Markering: blauwe pijlen

Dwars door de groeve bij de Sint-Pietersberg
We spreken over de Sint-Pietersberg, maar van een berg is nog nauwelijks sprake sinds de ENCI cementfabriek een groot deel van de berg afgegraven heeft. Nu de werkzaamheden zijn beëindigd, is het gebied teruggegeven aan de natuur en kan ik er een spectaculaire wandeling maken.
Startpunt: Parkeerplaats Fort Sint Pieter, Luikerweg 80, Maastricht of Chalet D’n Observant, Lage Kanaaldijk 117, Maastricht
Lengte: 7 km
Markering: gele zeshoeken

Op pad door Maaspark Ooijen-Wanssum
De nieuwe natuurparel Maaspark Ooijen-Wanssum in Noord-Limburg is voor veel mensen wellicht een onbekend gebied. Na de hoogwatergolven in de jaren ’90 van de vorige eeuw moest er wat veranderen in het Maasdal om overlast voor de toekomst te voorkomen. Spectaculair zijn de aanpassingen tussen Broekhuizenvorst en Blitterswijck.
Startpunt: tegenover Ooijenseweg 11, Blitterswijck, bij de wiekenloze Theodorus Molen
Lengte: 7,6 km
Markering: wandelknooppuntensyteem: 23 – 21 – 64 – 62 – 63 – 60 – 61 – 4 – 5 – 3 – 59 – 18 – 20 – 23 (23 is bij het speeltuintje schuin tegenover de Forellenkwekerij)

Pronken op Landgoed Mookerheide
De spanning loopt op als we over de oprijlaan omhoog rijden. Na de bocht gloort ineens een imposant zachtroze kasteel tussen de bomen. Bijzonder! Stoer, maar ook imponerend en zelfs wat intimiderend pronkt het bovenop de heuvel. Jachtslot Mookerheide is opgetrokken in jugendstil-stijl, uniek voor Nederland. Vanaf het landgoed loop je zo de met heide begroeide heuvels op..
Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2, Molenhoek
Lengte: 5 km
Markering: gele pijlen

Zoete heide en glanzende vennen in het Bergerbos
Vandaag schijnt vriendelijk de zon en is het aangenaam warm. Met de bijen en vlinders die boven de bloeiende heide vliegen, is het amper voor te stellen dat het tijdens het ontstaan van De Maasduinen volledig anders was.
Startpunt: Parkeerplaats Zevenboomsven, 100 meter na activiteitencentrum “De Zevenboom”, Kapelstraat 71, 5851 AS Afferden (L)
Lengte: 6,1 km
Markering: paarse schildjes

Heuvelen over de Brunssummerheide
20 miljoen jaar geleden vormde zich hier aan de zee het landschap van de Brunssummerheide. Helderwit zilverzand herinnert nog aan deze tijd. Breuken, insnijdingen van beken en rivieren en de mens vormden daarna het heuvelachtige landschap waar we nu van kunnen genieten. De glooiende heuvels van de paarse heide op de Brunssummerheide.
Startpunt: Restaurant Schrieversheide, Schaapskooiweg 99, Heerlen
Lengte: 4,7 km
Markering: paaltjes met een smalle lichtblauwe band
