De Höga Kusten, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. In het noordoosten van Zweden vinden we hier spectaculaire uitzichten, grote rotsformaties en onbewoonde natuureilanden en dat allemaal in een gebied dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Dit gebied moet je gezien hebben. Ik neem je mee op reis langs enkele hoogtepunten. Vandaag maken we kennis met het openluchtmuseum Murberget van Västernorrlands Museum, de Lilla Högakustenleden bij Hotell Höga Kusten en Västanåfallet, een reusachtige waterval.
Dag 4
Niet zo best geslapen vannacht. Dat ligt beslist niet aan de B&B. Een voordeel heeft wel, ik kan nu de zon boven zee zien opkomen. Heel bijzonder! Het mooie licht duurt maar een paar minuten en ik duik nog terug mijn bedje in, nagenieten van wat ik net zag.
Als het eenmaal een normale opstaan tijd is gaan we naar beneden om te genieten van het ontbijtbuffet dat voor de gasten is neergezet. Dat Zweedse platte ronde brood, dat zouden ze in Nederland ook moeten verkopen. Zo ontzettend lekker. Ik ben geen broodeter, maar dit brood gaat er bij mij in als koek. Ik hou ook niet zo van boter, maar die Zweedse boter heeft iets zoetigs. Dat zou je niet zeggen als je de ingrediëntenlijst bekijkt, maar het smaakt anders, lekkerder dan bij ons. Na het ontbijt nemen afscheid van het personeel bij Kajkanten Restaurang B&B en gaan we op weg naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Skuleskogens. De imposante bergwand van de Skuletberget rijst boven het gebouw omhoog. Binnen staat er een gids klaar die mij alles uitlegt over het gebied, want het is niet voor niks UNESCO werelderfgoed.
De regio is heel bijzonder, want nog ieder jaar komt het land enkele millimeters omhoog. Met een wereldbol van schuim en een stuk “ijs” wordt dit fenomeen uitstekend uitgelegd. In de IJstijd is het land omlaag gedrukt en langzaamaan komt het land weer op de hoogte van wat het ooit was. Eerst ging dat heel snel, maar dat gaat nu langzamer, zoals ook het stuk schuim eerst sneller in de zijn vorm terug komt, maar daarna gaat dat langzamer voordat het weer zijn oude vorm heeft. Dit zie je ook in de bewoning. De oudste boerderijen staan tegenwoordig het verste van de zee af. De oude boertjes bouwden hun boerderijen bij de zee om vis te vangen, maar doordat het land omhoog komt, gaat de kustlijn steeds verder van de boerderij af en moest er een nieuwe boerderij gebouwd worden dichter bij de zee enzovoorts enzovoorts. Zoals gezegd stijgt het land nog steeds en ooit zal tussen Umeå en Vaasa, wat aan de overkant van het water in Finland het land zo hoog liggen dat er een dam gaat ontstaan die de Botnische golf in tweeën splitst. Ik ga natuurlijk niet weg voor ik wat wandelfolders voor een volgende keer heb ingeslagen.
Onze tweede stop van vandaag is Hotell Höga Kusten waar Måns Löfroth ons opwacht. Zijn hotel ligt aan de voet de van Höga Kustenbrug die met een lengte van bijna twee kilometer de veertiende langste brug ter wereld is. Qua overspanning is de brug bijna gelijk aan de Golden Gate Bridge. Aan de noordkant van de brug staat Hotel Höga Kusten, hier is een informatiepunt en kun je kennis maken met de Lilla Högakustenleden. Deze route is zeven kilometer lang en brengt je over de Hornöberget met mooie uitzichtpunten, niet alleen op de indrukwekkende brug, maar ook over de zee. Eenmaal terug bij het hotel is het een uitgelezen plek voor een heerlijke lunch met uitzicht. Bij het informatiepunt kun je blikjes “surstromming” kopen. Surstromming is de bekende gefermenteerde haring, maar die blikjes worden hier verkocht met snoepjes in het blikje, leuk als verrassing 😉.
Voor ons is het tijd om naar Västanåfallet te gaan, een waterval met meer dan 90 meter verval. Het water raast door de vele regenval met enorme krachten naar beneden. Het is er druk want er is een soort van elfenfestival bezig, waardoor het bezoekerscentrum niet toegankelijk is. Die bewaren we voor een volgende keer. Wel kunnen we de waterval bezoeken. Dicht bij de waterval levert het water een enorme spray van water op, meteen gedoucht 😉. Aan de voet van de waterval staat het restant van wat ooit een watermolen was. Wie mij kent weet dat ik dol ben op watermolens. Van deze enorme krachten van het water moest wel gebruik gemaakt worden en hier bloeide dan ook de ijzerindustrie op. Het water dreef een relatief klein molentje aan. Althans wat er van over is, want het gebouwtje wat er nu nog staat is de oude smederij. Het grotere gebouw, waar het woonhuis en de zaagmolen in gehuisvest waren, is in de jaren 60 helaas verloren gegaan.
Dan gaan we naar ons laatste stoppunt van vandaag: het Västernorrlands Museum in Härnösand. Wat een gaaf museum is dat. Het is geweldig dat het gratis toegankelijk is; zo kan iedereen genieten van de historie van Västernorrland. Het museum bestaat uit een binnen- en buitendeel. Er zijn twee leuke tentoonstellingen te zien. De eerste gaat over Västernorrland in de prehistorie; mooie maquettes van boerderijen, bijlen en andere voorwerpen zijn er te zien. Zo ook een compleet skelet van een volwassen man, toen even groot als Agnes nu. Boven is er een kleine tentoonstelling met voorwerpen gemaakt van berkenhout. Buiten gaat de verwondering gewoon door, want daar staat het openluchtmuseum Murberget. Dit is een van de grootste openluchtmusea van Zweden. Alle gebouwen die hier staan moesten weg op de plek waar ze ooit stonden. Behalve de kerk, die is hier in de jaren twintig naar middeleeuws model werd gebouwd. In het zomerseizoen zijn de gebouwen ook geopend en zijn er gidsen die uitleg geven. Helaas zaten wij net in het naseizoen, maar dat mocht de pret niet drukken, want alleen al door het museum wandelen is al prachtig. Kortom een mooie plek om zeker nog eens terug te komen.
Dan is het tijd ons te gaan melden bij het First Hotel Stadt aan de haven in Härnösand. Na het toewijzen van de kamer besluiten we om op tijd te gaan eten. Het is inmiddels weer gaan miezeren. Nadat we het eten ons goed hebben laten smaken, is het weer droog geworden en gaan we de stad verkennen. Zo wandelen we langs de gouverneursresidentie uit 1785 en het roze gemeentehuis. De Dom van Härnösand is de kleinste domkerk van Zweden, maar staat helaas in de steigers. De vele mooie grote huizen in de stad vallen op, leuk om doorheen te slenteren. De avond valt en we genieten in de haven van de zonsondergang en dan is het tijd om ons bedje op te zoeken en de afgelopen dagen waarin we veel gezien hebben in gedachten aan ons voorbij te laten gaan. Een ding weten we zeker, dit was de eerste keer dat we de Höga Kusten bezocht hebben, maar zeker niet de laatste keer. Hier gaan wij hoe dan ook terugkomen. Morgenvroeg wacht ons nog een heerlijk ontbijt en dan gaan we richting Gävle, waar we ons weer bij Bob zullen voegen om samen verder te reizen naar het westen van dit prachtige land.
Met dank aan
Deze dag is mogelijk gemaakt door Höga Kusten Turistservice, Kajkanten Restaurang B&B, Hotell Höga Kusten, Västernorrlands Museum en First Hotel Stadt. Wil jij meer weten over de Hoge Kust, kijk dan op de website van Höga Kusten.
Bij Kajkanten Restaurang B&B genoten wij van het ontbijt.
De lunch was bij Hotell Höga Kusten aan de Lilla Högakustenleden. In First Hotel Stadt waren van harte welkom bij het diner, het ontbijt en sliepen in een kamer met uitzicht over de haven.
Bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Skuleskogens kregen van een gids uitgebreide uitleg over het UNESO werelderfgoed.
Lees ook de andere blogs over deze reis door de Höga kusten
Dag 1: Edsele Gruva, Nämforsen hällristningar, Glamping Höga Kusten
Dank voor dit verslag. Had er inderdaad nog niet van gehoord, dit deel van Zweden. Mooie foto’s ook! En de overnachtingsplekken klinken ook goed.
Ja het was fantastisch en zeer de moeite waard om heen te reizen!