

“Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk” is genomineerd voor wandelroute van het jaar 2024!
In het vierde deel van de reeks van de reconstructies van de Oude Bondswandelwegen neem ik je mee naar de Veluwe en de Achterhoek. Niet voor niks in 1915 de Gelderlandroute genoemd. In 240 kilometer wandel je “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk”. Ook op pad met deze route? Bestel hem dan in de webshop.
Nadat we het lommerrijke Arnhem met haar vele parken hebben verlaten dwalen we urenlang door Nationaal Park de Veluwezoom. Heidevelden, sporen van wilde zwijnen, oog in oog staan met een roedel edelherten, de Veluwe is een feest voor de wandelaar. Na een bezoek aan het mooie landgoed Middachten laten we de Veluwe achter ons en slingeren we door de IJsseluiterwaarden naar de Achterhoek. Na een warme begroeting in de Hanzestad Doesburg rijgt de route het ene na het andere landgoed in de Achterhoek aan elkaar om in Deventer uit te komen. Landgoederen als Keppel, Enghuizen, Hackfort, Vorden, Ruurlo, Ampsen en vele andere passeren de revue. Onderweg wandel je door het typische Achterhoekse coulisselandschap met weidsheid, beukenlanen, scholtenboerderijen en bosjes.
Bij Almen kun je kiezen of je de wandelweg naar Zutphen of Deventer vervolgt. Beide de moeite waard. Je kunt natuurlijk ook eerst naar de ene stad wandelen en daarna naar de andere. Eerder op de route heb je ook al een keuze kunnen maken. Net voor Hummelo kun je koers zetten naar Winterswijk, naar het Nationaal Landschap. Uiteraard is ook dit traject omgeven door landgoederen, gezellige plaatsjes en cultuurhistorie.
Ik ben zelf enorm fan van kleinschalige landschappen, bosje hier, boerderijtje daar, een oude watermolen langs de beek, een kasteel in een mooi park. Die afwisseling is voor mij 100% genieten. Daarom ben ik ook zo blij dat ik deze Oude Bondswandelweg uit 1915 gereconstrueerd heb. Het was een lust voor de wandelschoenen.
Al enthousiast geworden? Bestel de wandelgids in de webshop.


Deze route is een reconstructie van de route uit 1915 Van Arnhem naar Zutphen en Deventer. In een latere druk is het traject naar Winterswijk toegevoegd. Daarom heb ik er voor gekozen om beide gidsen samen te voegen tot een grote lange afstandsroute.
Wandelen met de GPX
Liever geen routebeschrijving lezen, maar wandelen op een GPS-track. Dat kan ook. Download hieronder je GPX-track. In de wandelgids staat het wachtwoord waarmee je de GPX kunt downloaden. Let op, momenteel is het alleen mogelijk met een computer dit te downloaden. Via een mobile telefoon werkt dit even tijdelijk niet. Hier wordt aan gewerkt.
Ervaringen of voorpret delen
Heb je vragen over de route? Of heb je een stuk gewandeld en wil je dat mede-wandelaars laten zien? Deel je ervaring! Dit is ook leuk voor iedereen die ook deze wandelt en natuurlijk ben ik erg benieuwd naar je avonturen. Zet ze op de Facebookgroep van de Oude Bondswandelwegen. Zie ik je daar?
Wijzigingen op de route
De route is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld en nagelopen. Mocht je desondanks toch een fout ontdekken die handig kan zijn voor andere wandelaars, geef deze dan door. De wijzigingen zullen op deze pagina te volgen zijn. Niets is immer zo veranderlijk als Nederland.
Pagina 41:
Bolletje 12, punt 6. Er staat:
Op de Y-splitsing rechts aanhouden, de doodlopende weg in.
Vanwege de uitbreiding van de zandwinning is dit niet meer mogelijk. Houdt op de genoemde Y-splitsing links aan, de weg met de naam Havikerwaard volgen. Lees verder bij bolletje 13, punt 3: De eerste weg rechtsaf, het fietspad op. Dit fietspad heeft de naam: Schoonoordpad.
Pagina 97:
Bolletje 47, punt 4. Er staat;
Bij de pomp met het rode paard via het zebrapad oversteken en rechtdoor de Hoofdstraat in (voetgangersgebied).
De doorgang verderop onder de Borgsche Hagen door is door woningbouw voorlopig gestremd. Als alternatief neem je het pad (Sint Jorisstraat) dat voor Grand Cafe van der Eem loopt. Dit Grand Cafe zie je links als men de Hoofdstraat in loopt. Ga met de bocht mee naar rechts en links en volg een smal paadje tot je op het Gravenpad staat, daar linksaf. Lees verder bij punt 8: Aan het einde weer links en direct weer rechts, Paasberglaan.


