De Dommel, een rivier van 120 kilometer, slingert zich van de bron in België tot aan de monding in ‘s-Hertogenbosch door het Brabantse landschap. Onze tocht over het vernieuwde Dommelpad begint in Dommelen en eindigt in Eindhoven, een etappe van 17 kilometer die ons door een oud-Brabants landschap leidt, langs historische watermolens en door een rijke natuur.
De wandeling start bij de Dommelsche Watermolen, een dubbele watermolen met een rijke geschiedenis. De molen werd al in 1422 vermeld. Tot 1977 werd hier nog commercieel gemalen. De molen bestond uit twee delen, waarvan er één lijnzaad en eikenschors verwerkte, en het andere graan maalde. Hoewel een deel van de molen in 1938 werd afgebroken, is het gedeelte van de graanmaalderij bewaard gebleven en nog steeds actief.
Als we Dommelen eenmaal verlaten hebben, komen we in een moerasbos waar de nesten van ijsvogels zichtbaar zijn in de kluiten van omgevallen bomen. Hier in het natte elzenbroekbos zie je hoe het landschap er van oorsprong uit hoort te zien. Het dal van de Dommel speelt een cruciale rol in het voorkomen van overstromingen in Eindhoven, waarbij de natuurlijke wateropvang van onschatbare waarde is.
Op de oever van de Dommel spotten we beverglijbanen en boven het water vliegen massaal de weidebeekjuffers. Een ooievaar vliegt majestueus over en boerenzwaluwen dartelen boven de hooilanden. Bij de kasteelboerderij Waalre, tegenover de voormalige Loondermolen, trakteren we onszelf op een boerenijsje uit een houten keetje.
Terwijl we door de hooilanden struinen, komen we opnieuw bij de Dommel, die ons verrast met zijn roze omzoming van bloeiende springbalsemien. Een hoge brug biedt een prachtig uitzicht over het landschap. We pauzeren kort op een bankje waar de Keersop in de Dommel uitmondt, een plek waar de rust tastbaar is. De Keersop, die over 18 kilometer vanuit Lommel naar hier stroomt, is de afgelopen jaren weer in ere hersteld. Een nieuwsgierige eekhoorn houdt ons de gaten als we richting Camping de Volmolen lopen. Tegenover de camping vinden we de gelijknamige oude molen. Oorspronkelijk stond deze dubbele watermolen op de splitsing van twee gemeenten, waarvan het linkse gedeelte in Riethoven en het rechtergedeelte in Waalre stond. Ooit brandde de molen helemaal af. De huidige molen is in 1992 opnieuw herbouwd. Aan de overkant van de molen kun je genieten van een kop koffie en het uitzicht op de Dommel.
Verderop ontdekken we de Heuvelse Putten, een recent omgevormd natuurgebied. Via een vlonderpad slingeren we door het moeras, langs riet en wilgen. We wandelen recht onder verkeersknooppunt De Hogt door. Wat aparte gewaarwording is dit. Daar jakkeren de auto’s, terwijl wij ons weer terug onderdompelen in de natuur. In de plas, de Klotputten genaamd, wordt slib verzameld, zodat de Dommel niet dichtgroeit.
De wandeling voert ons dieper de stad Eindhoven in. Voor we de Genneper Watermolen verkennen, maken we een tussenstop bij Paviljoen Genneper Parken, een sfeervol restaurant midden in de natuur. Hier genieten we van een smakelijke lunch op het terras. De levendige sfeer van het paviljoen vormt een mooi contrast met de rust van de wandeling.
Na de lunch hervatten we onze tocht door de Genneper Parken, waar de Dommel zich nog steeds door het landschap slingert. Veel mensen maken gebruik van het water in de stad en zijn lekker aan het suppen, kanoën of zwemmen. Dan komt de Genneper Watermolen in zicht; het zwarte gebouw steekt af tegen de groene omgeving. Deze molen, daterend uit 1249, heeft een bewogen geschiedenis van vernieling en wederopbouw achter de rug. Een tijd lang functioneerde het als volmolen, nu is het weer een korenmolen. Het beeld van Vincent van Gogh, die de molen schilderde, laat zien dat de molen ooit twee raderen had.
Tegenover de watermolen ligt de Heemtuin Frater Simon Deltour. Dit park, hoewel deels verwilderd, biedt mooie stukken natuur. Een poel met waterdrieblad en gagel aan de oever is een oase van rust. De bloeiende heidetuin is een prachtig gezicht, zeker in deze tijd van het jaar.
We verlaten de Genneper Parken en volgen de Dommel verder de stad in. Het groen wordt steeds stadser, maar het blijft een aangename route richting het centrum van Eindhoven. We zien tal van watervogels in het water: knobbelzwanen, meerkoeten en waterhoentjes. Het is mooi om te zien hoe Eindhoven de Dommel omarmt, en hoe je via deze groene long tot diep in de stad kunt wandelen. De route eindigt bij het Van Abbemuseum, midden in het bruisende centrum van Eindhoven.
Met dank aan
Deze wandeling is mogelijk gemaakt door VisitBrabant Routebureau. Ook het Dommelpad wandelen? Kijk voor meer informatie en de route op de website van VisitBrabant. Wil jij meer weten over wandelen in Noord-Brabant, kijk dan op de website van VisitBrabant.