Startpunt: Parkeerplaats overzijde Kasteel Zypendaal, Zijpendaalseweg 44, Arnhem
Als een groene long boort Park Sonsbeek zich in Arnhem. In de stad en toch meteen een gevoel van buiten, natuur en rust. Door de grote hoogteverschillen, het stromende water en de historische gebouwen waan je je in een landschap van oude baronnen die hier het landschap hebben aangekleed.
Sonsbeek is een verbastering van de Jansbeek, die op Landgoed Zypendaal ontspringt. Wij lopen niet rechtstreeks naar het kasteel toe, maar lopen richting de velden. Het landschap glooit hier prachtig en je waant je direct ergens in een of ander land. De stad lijkt hier heel ver weg. We lopen achter huis Zypendaal langs. Dit kasteel hebben we te danken aan de familie Brantsen. Deze adellijke familie heeft het landschap tussen 1760 en 1926 in bezit gehad en er diverse gebouwen op gezet, waaronder een boerderij, een landhuis en een speelhuisje voor de kinderen wat nu het Gouverneurshuisje is.
We slingeren langs de vijvers tot het huisje. We lopen om het huisje heen en blijven ook daarna de vijvers volgen. Zowel Sonsbeek als Zypendaal zijn een aaneenschakeling van vijvers. Op dit kleine stukje Jansbeek van net voor Kasteel Zypendaal tot aan waar de beek de Rijn in stroomt stonden maar liefst zeven watermolens. Alleen de witte watermolen is nog over. De Jansbeek is een sprengenbeek. Dat zijn beken die door de mensen zijn verhoogd om meer kracht te krijgen en door de (molen)vijvers werd het water opgestuwd en konden de watermolens altijd draaien.
Als we Park Sonsbeek in lopen valt de enorme vijver met eiland meteen op. Boven in de toppen van de bomen op het eiland bevindt zich een reigerkolonie. Reigers broeden in bomen en dat is hier heel goed te zien. Ook lager zien we een rijk vogelleven aan aalscholvers, ganzen en mandarijneenden. Genoeg water gezien. We gaan even klimmen. Boven op de berg die 70 meter hoog is staat een 28 meter hoge uitkijktoren waar je over de hele stad heen kunt kijken. Voor een klein bedrag kun je op de laatste zondag van de maand de 140 treden beklimmen. Bij mooi weer kun je zelfs de Nijmeegse Stuwwal zien en de heuvels bij Kleve.
Door het mooie parkbos dalen we weer af. Een specht roffelt in de bomen en laat weten dat hij er ook is. We komen in de buurt van huis Sonsbeek. Dat merken we aan de hertenweide. Vroeger had ieder landgoed wel een hertenweide. De damherten staat heerlijk de smullen van een net omgevallen boom. We lopen om de villa heen en aan de andere kant van de weide zien we de witte watermolen staan. Loop eens naar dit kleine informatiecentrum. Je kunt er naast een kop koffie of een lunch ook producten van de molen krijgen en informatie over het gebied. Het bruine oude gebouw was vroeger ook een watermolen, nu kun je daar alles leren over het gebruik van ons water in het Nederlands Watermuseum.
Wij zwaaien af naar de Steile Tuin, aangelegd in 1999 om te vieren dat Park Sonsbeek 100 jaar bestond. De vaste planten in het tuin geven veel kleur en de insecten vliegen af en aan. Je kunt de trap nemen, maar ook heerlijk slingeren over de paden. Onderaan lopen we langs het Sonsbeekpaviljoen en komen dan weer uit bij de beek. We volgen deze aan de overkant en al snel horen we water stromen, de Kleine waterval laat van zich horen. Een klein paadje leidt naar het de waterval zodat we deze kunnen bekijken. We steken de brug over en lopen langs het water verder. Om het bosje heen en dan stuiten we op harder geklater; De grote waterval. Ook op deze plek stond een watermolen, maar het verval is hier later opgelost door het maken van een waterval waar je niet alleen overheen kunt, maar ook doorheen kunt lopen. Durf jij?
We lopen langs de grote vijver en door het bos weer terug richting Zypendaal. Aan de voorkant van het kasteel vinden we het koetshuis en de orangerie. Het kasteel is te bezoeken en ook de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen houdt hier kantoor. De bloemenperken staan er prachtig bij. Wij zijn aan het einde gekomen van onze wandeling. Dit is er een met veel beleving en hoogteverschillen, een parel voor de stad Arnhem.