Start: Parkeerplaats aan de Oostrumseweg in Geijsteren.
Routebeschrijving:
– Bij de parkeerplaats is wandelknooppunt 20
– Volg vanaf 20 de onopvallende zwarte paaltjes met grijze pijlen naar de wandelknooppunten 33-03-29-28-26-27-26-31-32-24-23-99-07-08-09-10-11-22-21-20
Route uitstippelen kan via de website van Hart van Limburg
https://www.hartvanlimburg.nl/nl/wandelrouteplanner-limburg
Wandelen in een historisch landschap, daarvoor moet je in Geijsteren zijn. Naast uitgestrekte bijzondere bossen, loop je hier in een beekdal met stokoude watermolens, langs liefelijk gelegen boerderijen en een gerestaureerde kasteelruïne. Kortom, tijd om de wandelschoenen aan te trekken, want Landgoed Geijsteren in de #limburgsepeel wacht.
Al meteen gaat de route door een prachtige laan naar een oude boerderij. Alle bebouwing die tot Landgoed Geijsteren behoort, is te herkennen aan de zwart-witte luiken. Wandelend langs landschapselementen en over zandwegen komen we bij het kasteel. Van het kasteel zelf is niet veel meer over nadat het in 1944 door de Engelsen gebombardeerd werd. De restanten geven een goede indruk van omvang van het kasteel. In 2011 is de ruïne geconsolideerd
Landgoed Geijsteren is twee watermolens rijk, beiden gelegen aan de uiterst fraaie Oostrumse Beek. Op het landgoed lijkt de tijd te hebben stil gestaan en dat maakt dit tot een heerlijke wandel-omgeving. Ga bij knooppunt 32 even rechtdoor om bij de Holtmeulen te kijken.
In het bos bevindt zich de uit de 16e eeuw stammende Sint-Willibrorduskapel. Naast de kapel staan een eeuwenoude waterput en een grenspaal uit 1551. De waterput staat op de plek van een misschien wel 2000 jaar oude heidense bron. De grenspaal vormt nu de grens met Noord-Brabant, maar markeerde ooit de grens tussen Land van Cuijk en Land van Kessel.
De wandeling wandelt een stukje door een ogenschijnlijk standaard productiebos. In de open stukjes vliegen vlinders voor ons uit. Het bos duurt niet lang, want na knooppunt 23 verandert het landschap. Het bos maakt plaats voor heide en stukjes stuifzand. Tussen de duinen groeien grillige eiken, maar vooral ook jeneverbessen, de zeldzaamste naaldbomen van ons land. De Boschhuizerbergen, zoals dit gebied heet, is het grootste jeneverbesstruweel van Zuid-Nederland. Op Landgoed Geijsteren zijn de duinen vrijwel volledig beplant met dennen.
Het aangeplante naaldbos staat in schril contrast met het weelderige beekdal van de Oostrumse Beek. De beek slingert op natuurlijke wijze door het loofbos, dat met alle varens en klimop in de bomen aardig op een jungle lijkt.
De Rosmolen is de kleinste en meest pittoreske watermolen van Limburg. De naam is verwarrend, want dit is een watermolen en geen rosmolen. Vroeger heeft er in de omgeving echter een rosmolen gestaan en die plaatsaanduiding is overgegaan op de watermolen.
Dan zijn we alweer bij de parkeerplaats. Deze route zit tjokvol cultuurhistorie en natuur. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een mooie tocht.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LimburgMarketing #limburgsePeel.