De één vindt het fijn, de ander vreselijk; lopen met stokken. Ik heb zelf graag mijn handen vrij, dus alleen in moeilijk terrein loop ik met een stok. De meeste stokken zijn inschuifbaar of zelfs opvouwbaar, heel handig als je ze even niet nodig hebt. Je bergt ze dan gemakkelijk op in of aan de rugzak.
Voor- en nadelen
Wandelen met stokken heeft voordelen. Wandel je op een harde ondergrond, dan kun je met stokken er een beter en actiever tempo op na houden. Je kent ze vast wel, groepjes die op een flink doorstap tempo een tocht maken, het nordic walking. Het voordeel hiervan is dat je lichaam actiever is en je hartslag omhoog gaat; het wordt hiermee een sport. Als je met stokken loopt, ga je ook rechter lopen. Dit is goed voor de rug en je schouderspieren. Je verdeelt je gewicht namelijk beter over je hele lichaam. Nog een voordeel: je krijgt minder snel last van opgezwollen of tintelende vingers, omdat het bloed zich minder snel ophoopt onderin de armen.
Nadelen zijn er uiteraard ook. Het grootste minpunt is uiteraard dat je je handen niet vrij hebt. Dat is onhandig bij het bestuderen van een kaart of het maken van een foto. Daarnaast moet je de stok(ken) natuurlijk meesjouwen. Hoewel ze niet vreselijk zwaar zijn, telt bij een flinke wandeling soms iedere gram. Dat is zeker bij meerdaagse wandelingen en in de bergen het geval.
In de bergen
Voor mij helpt een stok goed bij het stijgen en dalen in bergachtig terrein. Dalen tijdens het wandelen is slecht voor je gewrichten omdat deze steeds schokken te verwerken krijgen. Door je ‘extra’ benen komt er minder druk op je knieën en worden de schokken beter opgevangen. Als je snel last hebt van je knieën is dat erg prettig. Wanneer je stijgt, moet je juist meer kracht zetten met je benen. Dit is minder slecht voor het lichaam, maar conditioneel wel zwaarder. Ook dan biedt een stok ondersteuning. Sterker nog, stokken helpen je zodanig dat je in theorie ‘gemakkelijk’ 30% extra aan gewicht mee zou kunnen sjouwen. Met stokken vergroot je tevens de stabiliteit, niet alleen handig bij het overbruggen van hoogteverschillen, maar vooral ook een geruststellende gedachte op paden langs bijvoorbeeld een behoorlijke afgrond.
Aanschaf
Als je wandelstokken aanschaft, moet je goed bedenken wat je er mee wilt doen. Er zijn wandelstokken voor bergwandelingen en stokken voor het flink doorstappen in het vlakke land. Ieder type heeft een ander handvat en verschillende flexibiliteit. De stokken zijn gemaakt van carbon en van aluminium. Stokken van aluminium zijn goedkoper en duurzamer, maar wel zwaarder. Stokken van carbon zijn lichter, maar duurder. Ze zijn vooral kwetsbaarder, waardoor ze minder geschikt zijn (voor het opvangen van schokken) in de bergen. Als je veel in de bergen loopt kan een stok met schokdemping ook fijn zijn.
Als je met stokken gaat wandelen, is het wel belangrijk dat je ze goed vast houdt. Zorg dat je armen altijd in een hoek van 90 graden staan. Het fijnste zijn de in hoogte verstelbare stokken. Als je berg afgaat mag de stok namelijk best wat langer zijn dan wanneer je bergop gaat. Wil je weten wat voor jou een goede hoogte is, kijk dan eens bij de wandelstokken-lengte-calculator: bergfreunde.nl/nordicwalking-stokken-lengte-calculator. Stokken hebben vaak een punt en je krijgt dopjes meegeleverd. Die dopjes zijn bedoeld voor hardere ondergronden, zodat je punt niet te hard slijt.