Wandelen, ik vind het geweldig om te doen. En ik ben niet de enige. Wandelen vormt de voornaamste vrijetijdsbesteding in Nederland, gevolgd door uit eten gaan en winkelen. Maar liefst 11 miljoen mensen wandelen gemiddeld eenmaal per week voor hun plezier en doen gemiddeld 7 kilometer over een wandeling.

Wandelen is voor mij ontspanning. Je heerlijk rustig door de natuur bewegen en om je heen kijken. Wie goed kijkt ziet heel veel. Dat klinkt als een inkopper, maar vaak loop je ook aan veel dingen voorbij. Kijk eens naar wat mos op een boomstronk of bestudeer een paddenstoel. Ook sporen van dieren tref je vaak aan. Een rustplek van een ree of een wissel, paadjes waar dieren gebruik van maken. De wandeling gaat er veel meer van leven.

Wandelen is voor mij ook rust. De geluiden van het bos, de wind, de zingende vogels geven mij een gevoel dat eigenlijk niet te verwoorden is. Ik geniet dan ook met volle teugen van iedere wandeling. Die rust zorgt er ook voor dat ik idee├źn krijg.

Soms hoor je mensen zeggen dat ze geen tijd hebben voor een lange wandeling of dat het conditioneel niet gaat. Het gaat niet om de afstand; het gaat erom dat je geniet, in beweging bent en de natuur opsnuift. Dat kan ook op een bankje of met bosbaden. Af en toe rusten tijdens een wandeling is heel goed. Je neemt de omgeving in je op, je eet of drinkt wat zodat je weer energie hebt om verder te gaan. Ga wel altijd op een verhoging zitten en niet op de grond. Zo trekt de kou op en dan koelt je lichaam te veel af.

Je kunt ook heel eenvoudig dagelijks een wandelingetje maken tijdens de lunch. Een half uurtje is al genoeg. Iedere dag een half uurtje wandelen is goed voor je gezondheid. Graag geef ik je tips. Via het tabblad “Ellen wandelt” vindt je veel routes. Maar ik help je ook graag op een andere manier verder. Veel plezier met mijn wandeltips.